Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xsv/public_html/068.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Wartości odżywcze tuńczyka

Kalorie, witaminy, wartości odżywcze

Nie od dzisiaj wiadomo, że jedzenie ryb jest zdrowe i ma korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Zanim jednak sięgniemy po przepisy na pizzę z tuńczykiem czy na jakiekolwiek inne danie z dodatkiem tej ryby, warto przekonać się, czy tuńczyk jest aby na pewno zdrowy.

Największym atutem tuńczyka jest zawartość cennych kwasów omega-3. Substancje te obniżają poziom złego cholesterolu i podnoszą poziom dobrego. Co więcej, kwasy omega-3 wykazują również silne działanie przeciwzapalne, dzięki czemu są wykorzystywane w leczeniu i profilaktyce wielu różnych chorób. Związki te poprawiają pracę serca, zwiększają odporność organizmu oraz chronią przed schorzeniami nowotworowymi.

Tuńczyk zawiera w swoim składzie stosunkowo dużo kwasów omega-3.  W stu gramach tej ryby znajduje się tysiąc miligramów kwasów omega-3. Jednak substancje te nie są jedyną zaletą tuńczyka, który w swoim składzie kryje jeszcze wiele innych cennych związków.

Wartości odżywcze tuńczyka to również witaminy, głównie witamina A, D oraz witaminy z grupy B. Witaminy te mają korzystny wpływ na wygląd skóry, poprawiają działanie wzroku oraz wspomagają produkcję czerwonych krwinek. Tuńczyk jest również źródłem witaminy PP, która skutecznie obniża cholesterol i chroni nas przed schorzeniami układu sercowo – naczyniowego.

W tuńczyku znajdziemy także selen, który wzmacnia odporność oraz wapń, odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego. Niektórzy naukowcy są także zdania, że substancje te poprawiają działanie układu nerwowego oraz mięśniowego. Związki te odznaczają się również właściwościami przeciwzapalnymi.

Tuńczyk, tak samo jak wiele innych ryb morskich, zawiera w swoim składzie jod (pierwiastek ten reguluje wydzielanie hormonów tarczycy). Wszystkie substancje odżywcze zawarte w tuńczyku w połączeniu z kwasami omega-3 sprawiają, że ryba ta jest zdrowa i warto ją wprowadzić do swojego jadłospisu.

Niektórzy rezygnują ze spożywania tuńczyka w obawie przed jego kalorycznością. Warto wiedzieć, że kaloryczność tuńczyka jest uzależniona w głównej mierze od sposobu jego przyrządzenia. Znacznie mniej kalorii będzie miał tuńczyk pieczony niż smażony na głębokim tłuszczu na patelni. Co więcej, jeśli jesteśmy miłośnikami tuńczyka w puszce, warto też dodać, że więcej kalorii zawiera tuńczyk w oleju niż w wodzie czy w sosie własnym.