Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xsv/public_html/068.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Oryginalna pizza z rybą

Pizza z tuńczykiem

Tuńczyk może stanowić dodatek do wielu rozmaitych dań. Na domowej imprezie doskonale sprawdzą się sałatki z tuńczykiem, natomiast na rodzinny obiad można zaserwować swoim bliskim pyszną pizzę z tuńczykiem. Pizzę oczywiście warto przygotować zupełnie samodzielnie, gdyż wtedy będzie jeszcze bardziej apetyczna.

Tuńczyka można łączyć w pizzy z rozmaitymi dodatkami. Ciekawym pomysłem na pizzę może być przepis na pizzę z tuńczykiem, oliwkami i kukurydzą. Do jej przygotowania będziemy potrzebować jedną szklankę mąki, dwadzieścia pięć gramów drożdży, pół szklanki letniej wody, jedną łyżeczkę cukru, jedną łyżkę oleju, niewielką cebulę, jedną puszkę tuńczyka (najlepiej w sosie własnym), puszkę kukurydzy, oliwki oraz sto pięćdziesiąt gramów żółtego sera.

Drożdże kruszymy do naczynia, zalewamy wodą i dokładnie mieszamy. Dodajemy cukier i rozprowadzamy wszystkie składniki. Drożdże mieszamy z mąką oraz olejem roślinnym i wyrabiamy do momentu uzyskania pulchnego ciasta (przez około dziesięć – piętnaście minut). Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na cieście rozkładamy odcedzonego z sosu tuńczyka, pokrojoną cebulę, oliwki oraz kukurydzę (również odsączoną z zalewy). Na końcu ciasto posypujemy startym na tarce o grubych oczkach serem żółtym. Pizzę z tuńczykiem, oliwkami i kukurydzą można też posypać dowolnymi przyprawami, na przykład bazylią i oregano. Pizzę pieczemy w piekarniku przez około dwadzieścia pięć minut w temperaturze dwustu stopni Celsjusza.

Równie prosta i szybka w przygotowaniu jest pizza z tuńczykiem i ananasem, która na pewno będzie smakować zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Do jej przygotowania będzie potrzebne ciasto na pizzę (można je nabyć gotowe bądź zrobić samodzielnie), sos do pizzy, jedno opakowanie tuńczyka w sosie własnym, jedna puszka kukurydzy oraz jedna puszka ananasa.

Ciasto umieszczone w formie do pieczenia smarujemy sosem, a następnie wykładamy na nim odcedzonego tuńczyka, kukurydzę z puszki oraz pokrojonego w kostkę ananasa. Pizzę z tuńczykiem i ananasem należy piec w piekarniku przez około dwadzieścia minut (również w temperaturze około dwustu stopni Celsjusza).

Tuńczyka w pizzy można łączyć także z wieloma innymi składnikami, samodzielnie tworząc pyszne i oryginalne pizze. Można sięgnąć na przykład po przepis na pizzę z tuńczykiem, pieczarkami i cebulę. Tuńczyk świetnie będzie komponował się także z papryką (zarówno świeżą, jak i marynowaną) oraz serem mozzarella, więc składniki te także mogą znaleźć się w naszej domowej roboty pizzy.