Tuńczyka bez obaw można jadać kilka razy w miesiącu. Z dodatkiem tej ryby można przygotowywać nie tylko smaczne sałatki, ale również kanapki. Takie dania idealnie sprawdzają się zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Zaletą tuńczyka jest przede wszystkim jego delikatne mięso oraz duża zawartość składników odżywczych.
Chociaż od dawna panuje pogląd, iż tuńczyk może zawierać w swoim składzie rtęć, to jednak umiarkowane spożywanie tej ryby może mieć wszechstronne korzyści zdrowotne. Tuńczyka można jadać około trzech razy w tygodniu, przygotowując chociażby pyszne i pełnowartościowe kanapki, które znakomicie sprawdzą się na początek dnia.
Ciekawym pomysłem na kanapki z tuńczykiem mogą być pasty, które przyrządza się na bazie ryb oraz dodatkowych składników. Łatwa i prosta w przygotowaniu jest na przykład pasta jajeczna z tuńczykiem, którą wykonuje się z jajek, tuńczyka z puszki, cebuli, majonezu, musztardy oraz soli i pieprzu.
Jajka należy ugotować na twardo, a po ostygnięciu zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do jajek dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka (wcześniej można go rozgnieść widelcem). Cebulę siekamy w kostkę, dorzucamy do jajek i ryby. Do składników dodajemy dwie łyżki majonezu, łyżkę musztardy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jeśli niekoniecznie jesteśmy zwolennikami jajek, wówczas można również przygotować klasyczną pastę z tuńczykiem. Składniki do jej przyrządzenia są następujące: jedno opakowanie tuńczyka z puszki, jedna cebula, łyżka chrzanu, trzy łyżki majonezu, sól oraz pieprz.
Tuńczyka odsączamy z zalewy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Składniki przekładamy do szklanej miski i łączymy je z chrzanem oraz majonezem (jeśli nie przeszkadza nam zbyt ostry smak chrzanu, wówczas można dodać go nieco więcej. Na końcu pastę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie smarujemy nią kanapki.
Pyszne kanapki można jednak przygotować nie tylko z dodatkiem past z tuńczyka. W tym celu można także sięgnąć po tuńczyka w puszce (w sosie własnym lub w oleju). Tuńczyk z puszki znakomicie będzie smakował z różnego rodzaju warzywami, a więc można go łączyć z pomidorami, rzodkiewką oraz cebulą. Można też przygotować wyśmienite kanapki z jajkiem, tuńczykiem i świeżym ogórkiem.
Pomysłów na kanapki z tuńczykiem jest naprawdę wiele i tak naprawdę dużo zależy od naszej własnej wyobraźni. Łącząc tuńczyka z rozmaitymi warzywami i dodatkami można przygotować pyszne i zdrowe kanapki zarówno na śniadanie, jak i na kolację.