Smaczne kotleciki z tuńczyka

Tuńczyk jest rybą zdrową i smaczną, która na dodatek doskonale sprawdza się w różnego rodzaju kulinarnych zestawieniach. Kanapki czy apetyczne sałatki z tuńczykiem to nie jedyne pomysły na dania, w których tuńczyk będzie odgrywał ważną rolę.

Z tuńczyka można przygotowywać zarówno smaczne przekąski na różne okazje, jak i dania obiadowe. Ciekawym pomysłem na tak posiłek może być chociażby przepis na smaczne kotleciki z tuńczyka, których przygotowanie zajmuje dosłownie piętnaście minut. Kotlety z tuńczyka wyśmienicie będą smakować nie tylko z ziemniakami. Można je również podawać z ryżem oraz surówkami.

Do przygotowania dziesięciu sztuk kotlecików z tuńczyka będziemy potrzebować następujące składniki: dwie puszki tuńczyka (w oleju bądź w sosie własnym), dwie łyżki soku z cytryny, jedną średniej wielkości cebulę, jedno jajko, kilka łyżek bułki tartej, zieloną natkę pietruszki (można ją zastąpić szczypiorkiem), sól oraz pieprz do smaku.

Tuńczyka odsączamy z sosu bądź oleju, a następnie przekładamy go do naczynia i delikatnie rozdrabniamy widelcem. Do ryby dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wbijamy jajko i stopniowo wsypujemy bułkę tartą. Masa powinna mieć w miarę gęstą konsystencję, aby można z niej było formować kotleciki.

Kotleciki z tuńczyka smażymy na rozgrzanym oleju na patelni z obu stron na złocisty kolor. Całkowity czas przygotowania kotlecików to zaledwie dziesięć – piętnaście minut. Kotleciki mogą być serwowane zarówno na obiad, jak i na kolację.

Równie szybkie w przygotowaniu są kotlety mielone z tuńczyka. Takie kotleciki przygotujemy z jednej puszki tuńczyka w sosie własnym, jednego jajka, dwóch płaskich łyżek mąki pszennej, soli, pieprzu oraz oleju. Można też wykorzystać estragon.

Tuńczyka odciśniętego z sosu przekładamy do miski. Dodajemy mąkę oraz wbijamy jajko. Składniki łączymy ze sobą na gładką masę (można je również zmiksować na przykład w blenderze). Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki z obu stron na rumiany kolor. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, wówczas należy dodać odrobinę mąki. Kotlety mielone z tuńczyka wyśmienicie będą smakować z dodatkiem ryżu oraz surówki z warzyw.