Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xsv/public_html/068.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Tuńczyk z grilla

Smażone filety, pieczone, grillowane

Jeśli nie chcesz sięgać po tuńczyka z puszki, wówczas do swojej diety możesz wprowadzić filety z tuńczyka. Oczywiście rybę należy w miarę możliwości kupować w sprawdzonych sklepach. Wartości odżywcze tuńczyka są bardzo różnorodne, gdyż ryba ta zawiera w swoim składzie nie tylko cenne kwasy omega-3, ale także witaminy z grupy B.

Tuńczyk jest dość cenioną rybą pod względem kulinarnym, gdyż może stanowić znakomity dodatek zarówno do kanapek, jak i apetycznych sałatek. O wiele więcej składników odżywczych kryją jednak w sobie filety z tuńczyka, które najlepiej przygotowywać samodzielnie w domu. Tuńczyk dobrze nadaje się do pieczenia, smażenia oraz grillowania, aczkolwiek jego mięso jest dość delikatne i trzeba uważać, aby się nie rozpadło.

Przygotowując smażone filety z tuńczyka najlepiej rybę smażyć na rozgrzanym tłuszczu, w odpowiednio wysokiej temperaturze. Żeby tuńczyk był dobrze usmażony warto zaopatrzyć się w odpowiednią patelnię, dzięki której ryba nie będzie nam przywierać do dna. Filety można wcześniej obtoczyć w bułce tartej oraz jajku. Ich czas smażenia jest uzależniony od wielkości ryby.

Smażone filety z tuńczyka mają dość dużo kalorii, dlatego niekiedy o wiele lepiej jest przygotować pieczone filety. Będą one równie smaczne, zwłaszcza jeśli postaramy się o odpowiednią marynatę do ryby. Marynaty do ryb najlepiej przygotować na bazie ziół, czosnku, oliwy z oliwek oraz soli i pieprzu. Składniki mieszamy ze sobą i pozostawiamy na kilka godzin.

Filety z tuńczyka smarujemy marynatą, a następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia. Rybę pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku przez około trzydzieści – czterdzieści minut. Pieczone filety z tuńczyka idealnie sprawdzą się zarówno na obiad, jak i na kolację. Rybę można serwować z dodatkiem ryżu oraz sałatek.

W podobny sposób możemy też przygotować grillowane filety z tuńczyka. Najpierw należy przyrządzić odpowiednią marynatę, a następnie posmarować nią rybę i owinąć folią aluminiową. Tak przygotowanego tuńczyka wkładamy do lodówki na około trzydzieści minut. Po tym czasie tuńczyka jest już gotowy do grillowania. Rybę najlepiej grillować na specjalnej patelni bądź na ruszcie. W zależności od grubości filetów rybę pieczemy przez kilkadziesiąt minut z obu stron na złocisty kolor.

Filety znakomicie będą smakować z grillowanymi warzywami. Danie to można również podawać z ciepłym pieczywem, ryżem bądź z zapiekanymi ziemniakami, tworząc apetyczny i pełnowartościowy posiłek.