Z makaronem na ciepło

Tuńczyk jest jedną z popularniejszych ryb dostępnych w naszym kraju. Nic więc dziwnego, że w wielu polskich domach na stołach często pojawiają się pyszne kanapki z tuńczykiem czy sałatki z dodatkiem tej ryby. Jak się jednak okazuje, tuńczyka można wykorzystać nie tylko do przygotowywania przekąsek, ale również dań głównych.

Dania z tuńczykiem na ciepło idealnie sprawdzą się przede wszystkim wtedy, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Takie posiłki będą znakomicie rozgrzewały zimą, ale oczywiście można je serwować bez względu na porę roku. Tuńczyk dostarczy naszemu organizmowi cennych kwasów omega-3, wapnia, selenu oraz witamin z grupy B.

Jednym z prostszych i szybszych pomysłów na obiad z tuńczykiem jest przepis na makaron z tuńczykiem na ciepło. Do przygotowania takiego posiłku będziemy potrzebować dwieście pięćdziesiąt gramów dowolnego makaronu (może to być na przykład makaron świderki), puszkę pomidorów, dwa ząbki czosnku, jedną puszkę tuńczyka, kawałek żółtego sera, oliwę z oliwek, suszoną bazylię, sól oraz pieprz.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Czosnek drobno rozdrabniamy (można go posiekać bądź przepuścić przez praskę), a następnie podsmażamy na oliwie. Do czosnku dodajemy pomidory z puszki (można je wcześniej rozgnieść widelcem). Całość doprawiamy do smaku suszoną bazylią, pieprzem oraz solą. Soli nie należy dodawać zbyt wiele, bowiem tuńczyk z puszki na ogół jest już wystarczająco słony.

Składniki podsmażamy na wolnym ogniu przez około piętnaście minut. Po tym czasie sos powinien nam zacząć gęstnieć. Od czasu do czasu przemieszajmy całość, aby nam się nie przypaliła. Na końcu dodajemy tuńczyka wcześniej odsączonego z zalewy. Makaron przekładamy do sosu.

Tuńczyk z makaronem na ciepło będzie stanowił apetyczny i zdrowy obiad, który jest na dodatek szybki i łatwy w przygotowaniu. Przed podaniem makaron można posypać startym żółtym serem.

Ciekawym pomysłem może być także spaghetti z tuńczykiem. Do jego przygotowania tego dania będziemy potrzebować czterysta gramów makaronu spaghetti, jedną cebulę, trzy ząbki czosnku, jeden przecier pomidorowy, jedno opakowanie tuńczyka w sosie własnym, kilka łyżek oliwy z oliwek, łyżkę masła, jedną kulkę sera mozzarella oraz przyprawy: sól, pieprz, bazylię i oregano.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cebulę drobno siekamy i wraz z czosnkiem szklimy na patelni na łyżce masła. Do cebuli i czosnku dodajemy odciśniętego z zalewy tuńczyka wraz z przecierem pomidorowym. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Makaron przekładamy na talerze i polewamy sosem z tuńczykiem. Posypujemy startym serem mozzarella.