Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xsv/public_html/068.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Sylwestrowe sałatki z tuńczykiem

Proste sałatki z tuńczykiem

Z dodatkiem tuńczyka można przygotowywać nie tylko pyszne kanapki, ale również różnego rodzaju sałatki. Takie dania, a właściwie przekąski, znakomicie sprawdzą się w trakcie przyjęć, takich jak na przykład impreza sylwestrowa, ale można je serwować również na przykład na kolację czy podwieczorek. Sałatki z tuńczykiem są proste i szybkie w przygotowaniu, więc można je przyrządzać zwłaszcza wtedy, kiedy nie dysponujemy zbyt dużą ilością czasu.

Ciekawym pomysłem na sałatkę z tuńczyka może być warstwowa sałatka z tuńczyka i jajek. Do jej przygotowania potrzebne są następujące składniki: cztery jajka, puszka tuńczyka (może być w sosie własnym), dwie średniej wielkości cebule, puszka kukurydzy, trzy – cztery łyżki majonezu, ser żółty oraz przyprawy: sól i pieprz.

Jajka gotujemy na twardo, a następnie studzimy. Po obraniu rozdzielamy żółtka od białek. Białka kroimy w drobną kostkę i układamy z nich w szklanej salaterce pierwszą warstwę. Następnie siekamy cebulę i układamy drugą warstwę sałatki. Tuńczyka odciskamy z sosu i przekładamy do naczynia, a na niego wykładamy kilka łyżek majonezu. Na końcu wsypujemy kukurydzę, ser żółty (wcześniej należy go zetrzeć na tarce o grubych oczkach) oraz starte żółtka.

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i jajkami najlepiej smakuje po schłodzeniu, więc przed podaniem warto ją na kilka godzin włożyć do lodówki. Sałatkę do smaku należy doprawić solą oraz pieprzem. Ilość majonezu oraz sera żółtego powinna zależeć od naszych własnych upodobań.

Szybka i prosta w przygotowaniu jest także sałatka z tuńczykiem i ryżem. Do jej przygotowania potrzebny jest jeden woreczek ugotowanego ryżu, dwie puszki tuńczyka w oleju (można wykorzystać także tuńczyka w sosie własnym), jedna puszka kukurydzy, jedna cebula, trzy łyżki majonezu, natka pietruszki oraz przyprawy: sól i pieprz.

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę. Do szklanej salaterki przekładamy ugotowany ryż, pokrojone jajka oraz posiekaną cebulę. Dodajemy kukurydzę oraz odciśniętego z oleju tuńczyka. Na końcu do sałatki dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy zieloną natką pietruszki.

Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu, możemy też przygotować sałatkę z tuńczyka i sera feta. Potrzebne będą następujące składniki: jedno opakowanie tuńczyka w puszce, jedna sałata lodowa (może być również kapusta pekińska) oraz sto gramów sera feta.

Sałatę myjemy, a następnie rwiemy na małe kawałki. Wykładamy na nią tuńczyka oraz ser feta pokrojony w kostkę. Sałatkę przed podaniem można polać oliwą z oliwek bądź sosem przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego.