Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xsv/public_html/068.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Dania rybne dla dzieci

Czy w ciąży można jeść ryby?

Zdrowe żywienie wymaga doboru świeżych oraz pełnowartościowych produktów. Jak się okazuje, szczególnie zdrową rybą, zawierającą w swoim składzie spore ilości cennych kwasów omega-3 jest tuńczyk. Powszechnie znane są także inne wartości odżywcze tuńczyka, gdyż ryba ta jest także źródłem wapnia, jodu oraz witamin: A, D oraz z grupy B.

Tuńczyka można jadać kilka razy w miesiącu, aczkolwiek znacznie rzadziej po rybę tą powinny sięgać kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Tuńczyk poza walorami zdrowotnymi niestety może posiadać też niebezpieczną rtęć, która może kumulować się w naszym organizmie. Rtęć nie tylko sprzyja zatruciu. Ta substancja jest także bardzo niebezpieczna dla rozwoju płodu.

Tuńczyk w ciąży nie jest więc wskazany, zwłaszcza w formie konserw z puszki. Do produkcji takich konserw najczęściej używane jest czerwone mięso, które może zawierać nie tylko rtęć, ale również sztuczne konserwanty i ulepszacze smaku. Z tego więc względu o wiele lepiej jest sięgnąć po świeżą rybę.

Świeży tuńczyk na ogół nie ma zapachu, chociaż dzisiaj o nieprzetworzone i naprawdę świeże ryby nie jest łatwo. Jeśli wybieramy tuńczyka u miejscowego dostawcy ryb, wówczas możemy go poprosić, by oczyścił rybę w naszej obecności. Jeśli natomiast nie mamy możliwości kupienia świeżego tuńczyka, wówczas wybierajmy ryby mrożone.

Tuńczyka można podawać dzieciom, ale tylko raz w miesiącu. W ten sposób w organizmie maluchów nie dojdzie do przekroczenia poziomu rtęci, która może wywoływać nie tylko zatrucia, ale i inne niebezpieczne schorzenia. Co więcej, decydując się na wprowadzenie tuńczyka do jadłospisu dziecka, starajmy się nabywać ryby tylko i wyłącznie w sprawdzonych miejscach. Niektóre ryby bowiem w trakcie hodowli są karmione paszami z dodatkiem antybiotyków, hormonów oraz innych substancji. Takie związki oczywiście nie pozostają bez wpływu na nasz organizm.

Zanim wprowadzimy tuńczyka do menu naszej pociechy, warto nauczyć się także odpowiednio przygotowywać ryby. Starszym dzieciom można podawać na przykład makaron z kawałkami tuńczyka, natomiast młodsze maluchy ze smakiem zjedzą rybę gotowaną.

Należy jednak pamiętać, że tuńczyk, tak samo jak pozostałe ryby morskie, jest bardzo delikatny i jego gotowanie nie jest łatwe. W trakcie obróbki termicznej należy uważać, aby mięso się nie rozpadło. Ryby nie należy też gotować zbyt długo, gdyż w ten sposób straci cenne składniki odżywcze.